Asztmás vagy allergiás a poratkákra és a pollenre?

Mi az asztma?
Az asztma, orvosi nevén (asthma bronchiale) krónikus, vagyis véglegesen nem gyógyítható, de jól kezelhető betegség, melynek eltérő típusai és súlyossági fokai léteznek.

Az asztma élettani jelensége
Az asztmás roham során a levegő ezen szabad áramlása akadályoztatott három fő okból: A hörgőcskéket körbevevő izmok összehúzódnak, szűkítik a légutak átmérőjét. (bronchospazmus) A hörgőcskék belső fala megduzzad, ezzel tovább szűkül. A hörgőcskék falában, nyálkahártyájában található sejtek sűrű nyákot termelnek, ami ugyancsak légáramlási akadályt képez.
A beszűkült légutak nem engedik a széndioxiddal dúsult, elhasznált levegő kiáramlását a tüdőből. Az asztmás beteg azonban mégsem azt érzi, hogy nem tudja kifújni a levegőt, hanem éppen ellenkezően úgy érzi, nem kap levegőt. Légzési nehezítettség nehézlégzés, sípoló légzés alakul ki.

Az asztma kialakulásának okai
Bárki lehet asztmás, azonban a betegség családi halmozódást mutat. Jelenleg a magyar lakosság kb 8%-a asztmás, és ez az arány ismeretlen okokból rohamosan nő. A nem megfelelően kezelt szénanáthások kifejezetten veszélyeztetettek a súlyos asztma kialakulására. Az asztma a légútak betegsége, azonban a pontos oka nem ismert. Az asztmás beteg légútjai nagyon érzékenyek, fokozottan reagálnak számos provokáló tényezőre, úgynevezett triggerekre. Ezen triggerek aztán asztmás rohamot eredményezhetnek.

Asztma típusai
Allergiás asztma, allergének (pl. pollenek, gombaspórák) provokálják.
Nem allergiás asztma, melynek oka nem ismert

Asztma triggerek / provokáló tényezők
Fertőzések: influenza, meghűlés, vírusok, melléküreggyulladások
Fizikai aktivitás: igen gyakori gyermekeknél
Időjárás: hideg, hőmérsékletváltozás
Dohányzás
Allergének: pollenek, házipor, penészgomba-spórák, állati szőrök, ételek, por
Kemikáliák
Gyógyszerek: aszpirin, ibuprofen, beta-blokkolók, stb.