Gy.I.K.

Mi is az a központi porszívó rendszer?

A központi porszívórendszer egy telepített porszívóegység, amelynek használata közben a felszívó egységet (gégecső, felszívó fej) kell csak használni, és a takarítást végző személynek magával vinni. A központi porszívó általában három részből áll. A lakás kevésbé forgalmas részére (garázs, pince, padlás, kazánház) telepített porszívó egységből, az aljzatbetonba, falba vagy gipszkarton lapok alá telepített csőrendszerből melyeknek a kivezetése a falicsatlakozó és a falicsatlakozóba helyezendő felszívó egységből, amely a gégecső, felszívócső, felszívó fej hármasból áll. A felszívott por a gégecsövön át a fali csatlakozók segítségével a csőhálózaton keresztül kerül a porszívóegységbe. A porszívóegység portartálya akár 25 literes ülepítő-rendszerrel rendelkezik, így nagy mennyiségű szennyeződést képes magába fogadni. Az apró porszemcsék lakásba történő vissza kerüléséről a szabadba nyíló kivezető cső, vagy szükség esetén a HEPA szűrő gondoskodik.  

Mikor kell telepíteni a központi porszívó rendszert?

Ideális esetben a ház szerkezetkész állapotában építéskor kell telepíteni aljzatbetonba, falba vagy gipszkarton lapok alá a csőrendszert, illetve a fali csatlakozókat a megfelelő helyre a lakás bármelyik helyiségébe. A központi porszívórendszerek azonban utólag is telepíthetők!

Hogyan kell használni a központi porszívót?

A falicsatlakozóba csatlakoztatott gégecső segítségével kell végezni a porszívózási feladatot. Maga a folyamat semmiben nem különbözik a hagyományos porszívó berendezéssel végzett porszívózástól. Nem kell a porszívót magunkkal vinni, félni attól, hogy felborul, elakad, nem kell konnektort keresni, elektromos vezetéket kezelni, így jóval kényelmesebb és kevésbé balesetveszélyes, mint a hagyományos porszívózás.

Milyen felületeket lehet takarítani a központi porszívóval?

Bármilyen felület takarítható. A NILFISK a különböző felületeken végzendő számos munkafolyamathoz rengeteg speciális felszívófejet is biztosít a kínálatában.

Eldugulhat-e a központi: porszívó csőrendszer?

A dugulásveszély lehetősége elhanyagolható. A csőrendszer csatlakozó 120°-os szöget zárnak be az egyenes csövek között, a 90°-os csatlakozási igényeket pedig speciális negyedkör-íves csatlakozócsövek biztosítják. A NILFISK gégecsövei a felszívó fejtől a fali csatlakozóig is fokozatosan vastagodnak, így a szennyeződés, ami a cső elején nem akad meg, jó eséllyel feljebb sem fog. A felszívóegység és a gégecső átmérője 32-36 mm, míg a fali csőrendszer 50 mm átmérőjű.

Hova kerül a beszívott por?

A beszívott por a csőhálózaton keresztül eljut a háztartási helyiségbe, garázsba vagy akár erkélyen elhelyezett központi porszívó szűrőrendszerébe. Itt a papírszűrő vagy az utólag behelyezhető HEPA szűrő megszűri, a nagyobb részecskék leesnek a portartályba, vagy porzsákba, míg a kisebb részecskék, az asztmát okozó poratkák, mikroorganizmusok a szabadba távoznak, vagy a HEPA szűrőben ragadnak. A lakótér levegője így egészséges, poratka, pollenmentes marad.

Hol találhatók a falicsatlakozók?

A csatlakozók kialakítása lehetővé teszi a süllyesztett beépítést. A padlótól 20-40 cm-re, hozzávetőlegesen az elektromos konnektorok magasságába telepítendők. A csatlakozók az All-In-One csomagokban fehér színben elérhetők, de választhatók külön fekete, vagy ezüst színben is.

Mit tartalmaz a NILFISK All-In-One csomag?

A NILFISK központi porszívórendszerek All-In-One csomagja hosszú évek tapasztalata alapján kerültek összeállításra. A csomag tartalmaz minden olyan összetevőt, amely szinte minden telepítési esetben elégségesek a rendszer telepítéséhez. A porszívó berendezés, és a felszívóegység (Felszívófej (4 féle), gégecső, felszívócső) mellett a csőhálózatot is tartalmazza szerelvényekkel, könyökcsövekkel tömítésekkel, ragasztóval, valamint tartalmaz 3 fali csatlakozót.

A ház mindegyik helyiségébe kell falicsatlakozót építeni?

Jellemzően nem. A fali csatlakozók számát, ésszerű telepítési helyét az alapterület, a falak, ajtók elhelyezkedése, a gégecső hossza határozza meg. Például: megfelelő tervezés esetén 150 m2 alapterülethez 3 csatlakozó elégséges

Hangos-e a berendezés működés közben?

A központi porszívó berendezés alapban rendelkezik egy hangszigeteléssel, aminek köszönhetően némely hagyományos porszívónál is halkabb. Emellett a csomag tartalmaz egy hangszigetelt csövet, amelyet a kivezetésre kell szerelni, így még inkább csökkentve a zajszintet. A hangszigetelésen túl a porszívóegység egy ’elszigeteltebb’, ritkán használt helyiségben található, így az esetleges zajt a helyiségek közötti falak, vagy akár az emeletek is csökkentik.

Kaphatunk-e áramütést, ha véletlenül hozzáérünk a falicsatlakozó kábeléhez?

Nem kaphatunk áramütést, mivel a falicsatlakozóban található vezérlőhálózati kábel törpefeszültségű, azaz 12 Voltos, ami az emberre ártalmatlan.

Mit jelent a manuális illetve a vezeték nélküli kapcsolat a porszívó és a felszívó fej között?

A NILFISK központi porszívók mindegyik használható manuális, azaz 12 Voltos elektromos vezetékkel rendelkező, illetve Wi-Fi-s, azaz vezeték nélküli felszívó-egységgel. A manuális egység esetében a fali csatlakozók, az elrejtett csőrendszer mellett futó 12 Voltos rézhuzallal biztosítják a kommunikációt a porszívó-berendezéssel. Ez a kommunikáció a be-, kikapcsolást jelenti. A Wi-Fi-s, vagy vezeték nélküli megoldás esetében a felszívóegység és a porszívó Wi-Fi jelek segítségével kommunikálnak. Nem szükséges ehhez a kommunikációhoz a ház bármelyik egyéb Wi-Fi berendezését használni, illetve nem is zavarja a berendezés ezeket a meglévő rendszereket. Ebben az esetben a ’kommunikáció’ kibővül, a felszívóegység tájékoztatja a használóját a porszívó-berendezés szűrőjének, porzsákjának állapotáról, a Wi-Fi jel erősségéről, a kötelező szerviz szükségességéről, vagy a berendezés egyéb állapotáról. (pl. motorhőmérséklet)

Lehetséges-e központi porszívót telepíteni utólagosan, a már meglévő házakba is?

A központi porszívó rendszer csőhálózatát rendszerint aljzatba süllyesztve szerelik, tehát elsősorban épülő házakba (szerkezetkész állapot) és átalakítás alatt lévő házakba lehetséges telepíteni. Bizonyos esetekben azonban mód van arra is, hogy a csőhálózatot ne süllyesszük be, hanem falon kívül, akár álmennyezetbe vezessük el.

Milyen időközönként kell karbantartani a központi porszívót?

A központi porszívó hosszú élettartamú. Természetesen gyakoribb tisztítás (szűrő, portartály) esetén a hosszú élettartam még tovább növelhető. A motorban található szénkefék ellenőrzése, cseréje 400-500 munkaóra után javasolt.

Ki telepít központi porszívó rendszereket?

A központi porszívó telepítését generálkivitelező, villanyszerelő vállalkozások, illetve központi porszívók telepítésére szakosodott cégek végzik. Ügyes tervezéssel, kis kézügyességgel azonban akárki elvégezheti a telepítést.

Kell-e porzsákot használni a porgyűjtő tartályban? Ha igen, hol vásárolhatók?

A NILFISK központi porszívó rendszerek használhatók porzsákkal és porzsák nélkül is. A porzsák használata természetesen meghosszabbítja a szűrő élettartamát, valamint a porszívó motorjára is pozitív hatással van. Porzsákok, szűrők, kiegészítők, felszívó fejek a NILFISK berendezések viszonteladó partnereinél beszerezhetők.